Medical CardPerlindungan

Ada Medical Coverage Company? Seriusly anda kena baca ni

0

Anda memang patut berbangga sekiranya syarikat anda bekerja menawarkan tuntutan rawatan inpatient dan outpatient, nak-nak lagi kalau company terus bagi medical card kepada anda. orang kata bukab ‘kaleng-kaleng’ company yang bagi medical card ni sebab kebanyakan syarikat-syarikat ‘besar’ yang dulu medical coverage unlimited pun dah stop bagi medical coverage kepada staf-staf baru.

Ini semua sebab kos rawatan yang meningkat hingga tak terjangkau dek akal, duit syarikat habis begitu saja untuk menampung kos rawatan. Namun masih ada syarikat-syarikat yang memberikan kemudahan ini kepada staf dan ada juga menawarkan elaun khas kepada pekerja untuk memohon medical card personal. Ini menunjukkan syarikat yang anda bekerja satu syarikat yang mempunyai kewangan yang sangat kukuh dan mementingkan kebajikan pekerja.

Ada beberapa perkara yang anda perlu tahu tentang medical coverge yang disediakan oleh syarikat anda bekerja sekarang ini:

1 – Berapa Coverage Setiap Tahun?

Ini perkara paling penting. Kalau coverage diberikan dibawah RM20,000, ini bermakna coverage yang disediakan sangatlah sikit. Realiti pada hari ini, jika anda hanya demam dan warded di hospital pun boleh cecah RM3,000-RM5,000. Manakala untuk appendicitis boleh cecah RM10,000-RM18,000.

Jika sakit-sakit ini saja boleh buat limit tahunan yang diberikan syarikat habis begitu saja, bagaimana kalau sakit serius seperti Cyst & kanser? Mana lebih penting, rawatan untuk sakit-sakit biasa atau rawatan untuk sakit yang serius yang memerlukan kos tinggi? Sudah tentu sakit yang memerlukan kos yang tinggi bukan?

2 – Sampai Bila Anda Akan Dilindungi

Sebelum tahun 2013 ada syarikat yang memberi medical coverage berterusan, sampai pencen pun syarikat masih tanggung lagi kos rawatan. Yelah, masa kerja badan kita aktif, belum sakit lagi, bila dah pencen, kita dah kurang aktif jadi penyakit pun datang. Tambah lagi dengan faktor usia, semakin berusia, makin banyak penyakit yang datang. Bila dah pencen duit dah tak ada, medical coverage syarikat sangat membantu.

Jika syarikat anda bekerja menawarkan perlindungan sehingga anda pencen, maka bersyukurlah. Anda berada di syarikat yang terbaik di galaksi ini.

Apa rancangan anda sekiranya anda hanya dilindungi selagi masih berkhidmat di syarikat yang sama? Apa yang anda perlu ‘take note’ adalah sekiranya anda nak apply medical card selepas pencen nanti, sudah semestinya sangat mahal dan yang paling perlu diberi perhatian ialah sekiranya sudah ada penyakit sebelum apply medical card personal, kemungkinan besar sakit itu tak dilindungi.

3 – Jenis Medical Coverage

Ada banyak bentuk coverage yang diberikan syarikat untuk perkerja. Ada syarikat yang hanya menyediakan medical coverage untuk outpatient sahaja iaitu di Klinik sahaja. Klinik menjadi panel untuk syarikat anda bekerja. Anda tak perlu bayar, Klinik claim terus daripada syarikat.

Untuk rawatan inpatient, ada syarikat yang masih menampung kos rawatan warded secara terus dengan hospital. Bermaksud syarikat membayar secara terus kepada hospital semua kos mengikut kelayakan pekerja.

Satu lagi jenis coverage yang popular pada harini adalah Medical Card Company. Untuk menjimatkan kos yang perlu dikeluarkan syarikat untuk tujuan perubatan, syarikat menyerahkan kos rawatan kepada third party company seperti syarikat-syarikat insurans. Syarikat hanya perlu mengeluarkan sedikit kos dan tidak perlu pening kepala untuk menampung kos-kos rawatan pekerja.

Sekiranya anda mendapat perlindungan rawatan seperti diatas, mungkin anda perlu memikirkan option untuk mendapatkan perlindungan yang menyeluruh. Tanya diri anda:

  1. Sekiranya anda tukar tempat kerja, adakah anda masih dilindungi?
  2. Siapa yang akan menampung kos rawatan sekiranya limit rawatan melebihi had?
  3. Adakah anda boleh continue bayar medical card yang diberikan syarikat jika anda berhenti?

Apa patut anda buat?

Walaupun anda sudah mempunya medical card company, adalah lebih baik anda mendapatkan medical card personal untuk mengelakkan masalah-masalah seperti kos rawatan tidak mencukupi, perlidungan untuk waktu selepas pencen atau tukar tempat kerja dan yang paling penting, sumbangan lebih murah jika anda apply medical card ketika masih muda berbanding appy semasa anda pencen nanti.

Bahagi harta Pusaka Ikut Pesanan Arwah Atau Hukum Faraidh, Mana Lebih Baik?

Previous article

8 Cara Popular Pilih Medical Card Terbaik

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in Medical Card