0

Kebiasaannya orang-orang kaya bertaraf millionaire billionaire akan pandu kereta mewah, memiliki rumah-rumah besar, mungkin kapal layar atau jet peribadi sendiri.

Namun beberapa orang terkaya dunia yang dikelaskan sebagai jutawan yang mampu beli apa sahaja mereka kehendaki buat perkara sebaliknya.

Mereka memilih gaya hidup lebih ‘simple’, di mana hidup seperti rakyat marhaem walaupun memiliki aset kekayaan yang walawei bapakkan banyak!

Percaya atau tidak, beberapa jutawan berprofil tinggi ini hanya memandu kereta biasa yang kita lihat di jalanan setiap hari. Bahkan siap ada jugak yang memandu kereta yang dah nak terbarai orang kata. So simple beb!

Siapa mereka dan mengapa mereka memandu kereta? Ini yang anda patut tahu.

#1 Alice Walton

Wanita paling kaya di dunia bernilai hampir empat puluh lima bilion dolar, Wal-Mart bersama pewaris Alice Walton adalah sebagai frugal ketika mereka datang, tetapi alasannya mungkin agak sentimental.

Bapanya dan pengasas Wal-Mart, Sam Walton, memandu kereta Ford F-150 pada tahun 1979 sebelum meninggal. Walaupun sekarang Walton memandu kereta baru, tapi still old school iaitu 2006 Ford F-150 King Ranch.

#2 Mark Zuckerberg

Pengasas Facebook Mark Zuckerberg tidak meletakkan banyak saham di dalam untuk keretanya.

Malah, alasannya untuk memilih Acura TSX yang sederhana bernilai hanya $ 30,000 (sebagai tambahan kepada Volkswagen GTI) adalah ia “selamat, selesa dan tidak bersikap adil.”

#3 Steve Ballmer

Steve Ballmer, pemilik Los Angeles Clippers NBA, mempunyai sambungan sentimental untuk sedannya yang berpatutan, 2010 Ford Fusion Hybrid pada asalnya bernilai kira-kira $ 28,000.

Bapa Ballmer bekerja sebagai pengurus di Ford Motor Company. Atas sebab itu, Ballmer mempunyai pemilik Fords yang teguh sepanjang hayatnya dan bahkan telah menyerahkan Fusionnya secara peribadi oleh Ketua Pegawai Eksekutif Ford, Alan Mulally.

#4 Ingvar Kampard

Pengasas Ikea, Ingvar Kamprad, terkenal dengan caranya yang tersendiri, mendakwa bahawa hampir semua barang yang dia pakai dibeli di pasar karat.

Dia juga menjadi marah apabila mendapati bahawa perabot lama di ibu pejabat Ikea telah digantikan dengan perabot yang lebih bermutu tinggi juga merupakan produk milik Ikea.

Selama hampir dua puluh tahun, Kamprad menggunakan 1993 Volvo 240 GL yang sama. Beliau baru-baru ini menggantikannya kerana seorang rakan meyakinkannya bahawa keretanya sudah tua sehingga berbahaya untuk memandu.

#5 Warren Buffet

Raja segala jutawan, sesiapa yang belajar dengan Warren Buffett tahu betapa cermatnya dia.

Setiap pagi dia dengan teliti sekali akan memilih secara teratur tiga pilihan yang berbeza dari McDonald’s untuk sarapan pagi, bila pasaran saham baik dia hanya akan menambah sebanyak $ 3.17 dari kebiasaannya.

Di samping itu, Buffett memandu Cadillac DTS 2006 yang sama selama hampir sedekad sebelum anak perempuannya meyakinkannya untuk menaik taraf ke Cadillac XTS baru dengan nilai semasa $ 45,000.

Forex Halal atau Haram?

Previous article

Tealive pertama di Manchester

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.