BisnesStartup

Bagaimana budak perempuan ini menjadi CEO pada usia 13 tahun?

0

Syarikat yang berpengkalan di kampung halaman Morse di Wolverine Lake, Michigan ini menghasilkan lollipop kedua terlaris di Amazon. Gula-gula bebas gluten, bebas susu, vegan dan bukan GMO mengetepikan klasik seperti Tootsie Pops, Dum Dums dan Charms Blow Pops. Morse juga membuat “Zolli Drops” dan “Zaffi Taffy” dalam tujuh perisa, termasuk peppermint dan nanas

Apabila dia berusia 7 tahun, Alina Morse sangat bercita-cita tinggi – tetapi dia mempunyai satu masalah besar.

Saya bosan bila ibu & bapa saya mengatakan ‘tidak’, Saya fikir, ‘Kenapa saya tidak boleh membuat gula-gula yang sihat yang baik untuk gigi saya supaya ibu bapa saya tidak boleh mengatakan tidak kepadanya?

Alina Morse

Apabila dia bertukar menjadi 9, Morse memulakan “ujian tanaman, penyelidikan dan lebih banyak ujian tumbuhan” untuk mengubah mimpi manisnya menjadi kenyataan. Dia menghabiskan banyak bulan bereksperimen di dapurnya dan juga menonton video membuat gula-gula yang berbeza di YouTube. Kini, pada usia 13 tahun, dia adalah CEO syarikat berjenama $ 6 juta yang bernama Zollipops. “Z” berasal dari pengganti gula bebas kalori, xylitol (disebut zy-li-tol), yang digunakan dalam pangkalan gula-gula.

Rutin harian setiap pagi ayah Alina akan menghantarnya ke sekolah. Di tengah jalan, mereka akan membincangkan banyak perkara tentang peniagaanya seperti rancangan akan datang, perjanjian dengan kedai ShopRite dan tawaran baru seperti “Zolligrams,” kad Hari Valentine yang dibuat untuk shareholder Zollipops.

“Tarian adalah salah satu daripada minat saya tetapi saya lebih suka melakukan perniagaan,”

Setelah bersekolah, dia mengetuai latihan tarian, melakukan kerja rumah dan kemudian berjumpa dengan tujuh pekerjanya-termasuk ibu stylist dan semua temujanji.

Dan kemudian saya bangun dan melakukannya sekali lagi!” Kata remaja itu. “Ia hanya cara saya berwayar.”

Selain menjalankan perniagaan berjuta-juta dolar, Morse mengatakan bahawa dia sama seperti orang lain usianya. Dia hanya mendapati minatnya terhadap kesihatan pergigian, permen dan keusahawanan pada awal hidup, dan cukup bernasib baik untuk mempunyai sumber yang membolehkannya berjaya dengan bantuan penjagaan gigi pergigiannya.

Morse mengembangkan senarai ramuan Zollipop melalui kolaborasi dengan saintis makanan dan doktor gigi sendiri – jadi siapa yang mengatakan setiap perjalanan ke doktor gigi perlu menakutkan? Dia sendiri rasa diuji setiap lelaran resipi sebelum menetap di kombinasi unik erythritol, xylitol, asid sitrik, stevia dan jus bit, dan kunyit untuk warna. Banyak kajian, termasuk beberapa yang terdapat dalam Jurnal Pergigian Antarabangsa, mengkreditkan pengecutan bebas gula dengan pengurangan plak dan bakteria mulut di kalangan kanak-kanak.

Sebaik sahaja dia mendapat formula yang berjaya, Morse menggunakan $ 3,750 (disimpan dari hadiah hari lahir dan bercuti selama bertahun-tahun) untuk memulakan syarikatnya – dengan pelaburan yang hampir sama dari ayahnya. Bersama-sama, kedua-dua mereka pergi ke kilang pembuatan yang berbeza di seluruh Michigan untuk mendapatkan gula-gula yang dibuat dan dibungkus. Pada tahun pertama perniagaannya, dia menjual 70,000 Zollipops. Peruncit utama pertama untuk menyimpan gula-gula adalah Whole Foods, dan sejak itu, jualan Zollipops telah meningkat dua kali setahun setiap empat tahun.

Kelas kelapan juga menyedari potensi beliau untuk membuat perubahan dalam dunia perniagaan, dan bukan hanya dunia permen. Zollipops mendermakan 10 peratus keuntungannya kepada One Million Smiles, program pendidikan kesihatan mulut yang berfokus pada memerangi wabak kerosakan gigi. Morse juga menyebut dirinya sebagai “peguam bela untuk wanita muda dalam perniagaan” dan menjadi orang termuda yang pernah muncul di sampul majalah Usahawan pada tahun 2018. Dia juga bertemu dengan bekas wanita pertama Michelle Obama.

Morse juga sangat teruja untuk memulakan sekolah menengah tidak lama lagi, tetapi dia mempunyai pandangannya untuk membuat Zollipops nama isi rumah.

“Saya rasa saya dilahirkan untuk melakukan ini. Saya hanya rasa betul di rumah, “katanya. “Saya benar-benar diberkati. Ia pada mulanya hanya satu idea yang saya tidak fikir boleh berlaku. “

Hari ini, rak-rak kedai talian Zollipops di Whole Foods, Walmart, Kroger, Sasaran dan banyak lagi. Dan jika anda tidak melihatnya di dalam lorong gula-gula, mereka mungkin duduk bersebelahan dengan ubat gigi dan flos

Rahsia Teknik Melabur Guna KWSP Akaun 1

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Bisnes