fbpx
Medical CardPerlindungan

Dianggap Payah & Kolot, Ini Kehebatan Takaful Yang Anda Patut Tahu

0

Tinjauan TheFulus secara rawak mendapati masih ramai lagi yang tak faham beza antara Insurans & Takaful. Bila ditanya ” Dah buat perlindungan Takaful?” Rata-rata ramai yang menjawab:

Takaful? Insurans ke? Ada ni insurans, saya ambil dengan Syarikat Y

Bila ditanya kenapa memilih insurans walaupun Syarikat Y ada menawarkan Takaful juga?

Eh jap, bukan sama je ke? Lagipun ejen saya ada cakap lebih baik ambil insurans conventional sebabnya murah. Pastu kalau ambil takaful payah nak claim

Walaupun dah lebih sedekad takaful diwujudkan, tapi masih ramai yang beranggapan takaful adalah kaedah insurans conventional yang sama cuma perkataan sahaja berubah dengan tujuan untuk menarik minat orang Islam. Apa yang mereka faham, Insurans & Takaful kedua-duanya bagi pampasan sekiranya berlaku musibah.

Takaful Menggunakan Konsep Tabarru’ Dan Tidak Sama Dengan Insurans Conventional Yang Menggunakan Konsep Jual Beli

Bila sebut saja Tabarru’, ramai yang berbelit lidah nak menyebutnya, apatah lagi nak memahaminya. Jadi TheFulus cuba untuk menggunakan bahasa mudah supaya semua orang boleh memahami The Power of takaful.

Bila korang apply insurans, samada korang sedar atau tak sebenarnya urusan korang dengan syarikat insurans tu adalah urusan jual beli. Persoalannya kat sini, apa yang syarikat tu jual dan apa yang korang beli? Adakah korang beli ‘nyawa’? Atau beli kesihatan tubuh badan? Pastu nak tanya balik ni, boleh ke korang beli nyawa? Mestilah tak kan! Sebab semua tu kita tak pasti. Pernah korang tengok memana kedai atau hospital yang pasang signboard iklan NYAWA UNTUK DIJUAL?? So, nak kabo kat sini bila adanya ketidak pastian maka ia ditakrifkan sebagai Gharar. Dan dekat situlah insurans diklasifikasikan sebagai haram disisi Islam.

Jadi Apa Bezanya Insurans Dengan Takaful?

Perbezaan besar antara takaful dan insurans adalah, U.R.U.S.A.N

Insurans diklasifikasikan sebagai pemindahan risiko daripada seorang individu seperti korang, atau sebuah organisasi seperti syarikat korang kepada syarikat insurans. So korang dikenali sebagai pemegang polisi. Jadinya syarikat insurans akan terima bayaran daripada korang dalam bentuk premium. Let say korang alami kerugian atau kerosakan, so nanti syarikat insurans akan bayar pampasan dekat korang.

So kita masuk pulak bab takaful. Takaful ni yang bestnya pelan perlindungan dia mengikut prinsip Syariah. Dengan mencarum sejumlah wang ke dalam dana takaful dalam bentuk caruman penyertaan (tabarru’) automatik korang memeterai kontrak (aqad) yang membolehkan korang jadi peserta dengan bersetuju untuk saling membantu antara satu sama lain, sekiranya salah seorang peserta lain mengalami kerugian yang ditetapkan. Okay! Faham kan konsep takaful ni?

Sebagai contohlah nak kasi senang faham. If one day ditakdirkan kita menghidap stroke, dah tentu kita tak boleh nak bekerja dah & bila tak kerja mana nak datangnya income kita? Peserta-peserta lain menderma duit mereka, mereka kumpulkan dalam tabung tabarru’. Kemudian hasil kutipan ni diberikan kepada kita sebab kita sedang ditimpa masalah stroke. So, dalam erti kata lain duit sumbangan takaful yang korang bayar bulan-bulan tu merupakan DERMA bagi membantu peserta lain yang dalam kesusahan. Bukankah derma itu suatu yang dituntut di dalam Islam?

Duit takaful yang tiap bulan ejen ingatkan suruh bayar tu atau automatik deduct dari akaun bank korang, duit tu lah yang kita panggil ‘derma’.

Ingat, takaful bukan macam derma, ia memang satu D.E.R.M.A. Best tak tanpa korang sedar, duit contribution yang korang bayar every month tu actually korang derma kepada orang yang memerlukan?

Jadi Apa Pula Fungsi Syarikat?

Syarikat takaful bertindak sebagai pengendali & pengurus kepada persetujuan antara peserta-peserta ini. Dalam konsep takaful, syarikat bukanlah pemilik kepada tabung tabarru’. Duit di dalam tabung tabarru’ tetap menjadi milik peserta-peserta. Maknanya, bila berlaku apa-apa kepada syarikat pengendali, korang jangan risau duit korang tetap selamat.

Dah tu macamana pulak syarikat nak buat untung kalau duit tabung ni milik peserta? Sabo.. cerita dia macam ni. Sedikit duit sumbangan takaful yang korang bayar every month tu akan diberikan kepada syarikat sebagai caj pengurusan. Haa..yang ni kita panggil wakalah.

Ramai Yang Cakap Susah Nak Claim Takaful?

Actually melalui takafullah proses lebih telus & selamat. Angka yang kami perolehi, more than 90% claim diluluskan setiap tahun. Meh nak cerita lagi. Haaa…duit-duit yang terkandung dalam tabung tabarru’ ada duit korang dan juga duit peserta-peserta lain. So korang happy ke kalau ada peserta lain sesuka hati guna duit yang korang sumbangkan every month tu walaupun sebenarnya dorang tak sakit? Mesti mencirap je rasa kan? Apa point penting nak kasi tau kat sini adalah takaful merupakan pilihan yang paling tepat. Tak payah pening-pening, nak merisau bagai semua tu. Sebab duit korang dijaga dengan selamat oleh syarikat pengendali. Mereka akan pastikan duit korang tak disalah guna dan dalam masa sama dapat digunakan untuk tujuan mereka yang memerlukan.

Apa Lagi Kelebihan takaful?

Kalau korang nak tahu kan, sistem takaful kat Malaysia ni ada dua jenis pembahagian pampasan yang sangat mudah dan hebat iaitu Hibah & Wasi’. Kita ketepikan dulu maksud terma-terma yang payah ini, kita cuba guna bahasa yang paling mudah sekali.

Mesti korang dah jemu tengokkan bila setiap kali nak bahagi harta pusaka je mesti ada yang gaduh antara waris-waris, sebab masing-masing sibuk nak tuntut hak masing-masing. Macam mana pulak kalau tetiba datang orang yang tak berkaitan sibuk-sibuk nak tuntut pampasan takaful dari keluarga korang??

Bertenang…pergi minum kopi dulu. Cerita dia macam ni ye. Dengan takaful korang tak perlu risau sebab InsyaAllah semua tu tak kan terjadi. How? How? Sebab dalam konsep takaful, peserta berhak menamakan sesiapa sahaja untuk menerima pampasan takaful dan mereka akan menerimanya secara mutlak. Maknanya tiada sesiapa yang boleh cabar & pertikai keputusan ni sebab ianya jelas dibawah Akta IFSA 2013.

So secara ringkasnya, Takaful memang langsung tak sama dengan Insurans Konvensional, malah takaful ni lebih jelas, lebih telus dan lebih ohsem! Dengan takaful korang boleh merancang dan dilindungi tanpa sebarang masalah.

So apa tunggu lagi? Contact ejen-ejen berdaftar sekarang untuk dapatkan perlindungan takaful. Pilihan ditangan anda.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Sungai Chomo Lokasi Rahsia di Tasik Kenyir Yang Ramai Orang Tak Tahu

Previous article

Jangan Berangan nak Kaya Kalau Tak Baca 5 Buku Kewangan Ni

Next article

Comments

Comments are closed.

sponsor
Login/Sign up