Medical Card

Perkara Yang Anda Perlu Tahu Tentang Medical Card

0
Sumber : RinggitPlus Blog

Untuk dapatkan rawatan perubatan yang berpatutan, semestinya hospital kerajaan menjadi pilihan utama kerana ia murah dan mudah diakses oleh semua.

Namun yang pasti, untuk mendapatkan rawatan di hospital kerajaan ada beberapa perkara yang tak dapat ditoleransi seperti terpaksa menunggu lama dan queue yang panjang. Lepas dah bersapau menunggu, anda kemudiannya diberikan dua (2) pilihan samada: (1) kembali kemudian, atau (2) pergi ke hospital swasta.

Sesetengah individu akan memilih pilihan kedua iaitu (pergi ke hospital swasta) tapi bukan sebab bilik wad di hospital kerajaan terhad, tapi memberi rawatan pesakit luar bukanlah pilihan kes utama mereka.

Di hospital swasta, anda dengan mudahnya boleh dimasukkan ke hospital atau warded dalam masa yang singkat, disamping mendapat perkhidmatan berkualiti. Bermula dari anda masuk sampailah anda discharge. Layanan yang diberi ibarat anda macam king. Tapi ingat! Segala servis yang diberi adalah berbayar dan amaunnya bukan sikit-sikit.

Bukan itu sahaja, hospital swasta biasanya memerlukan anda memiliki insurans kad perubatan (medical card) sebelum anda boleh mendapatkan rawatan.

Kenapa Medical Card ( Kad Perubatan ) Penting?

Kad perubatan (medical card) adalah pelan insurans yang membantu mengurangkan risiko kerugian kewangan apabila seseorang jatuh sakit.

Adakah anda tahu bahawa ada kos langsung (cth: Kos kemasukan ke hospital dan rawatan) dan tidak langsung (cth: Kos pengangkutan, penjagaan anak, perbelanjaan isi rumah dll) yang perlu diuruskan ketika anda tak mampu untuk bekerja dan memerlukan rawatan perubatan?

Dengan kad perubatan (medical card), anda boleh mengalihkan beberapa risiko ke dalam pelan insurans sambil menerima rawatan perubatan terbaik di mana-mana hospital swasta, selagi ia dilindungi dalam polisi anda.

Justeru, artikel ini akan membantu anda membuat keputusan tepat mengenai pembelian kad perubatan (medical card) anda. Jangan sesekali anda berhenti baca! Teruskan meneliti setiap huruf dan ayat yang TF taip ini untuk memahami bagaimana kad perubatan berfungsi, apa yang diharapkan semasa anda membuat tuntutan perubatan dan kad perubatan mana yang terbaik untuk anda!

Terma Insurans Medical Card (Kad Perubatan)

Kad perubatan (medical card) biasanya dilengkapi dengan beberapa ketentuan yang bermaksud melindungi kepentingan kedua-dua pihak: syarikat insurans dan yang diinsuranskan.

Limit Tahunan

Limit tahunan bermaksud jumlah yang boleh dituntut oleh pemegang polisi dalam setahun dan polisi akan diperbaharui setiap tahun pada tarikh ulang tahun polisi anda.

Sebagai contoh, jika kad perubatan (medical card) anda mempunyai had tahunan sebanyak RM100,000, anda hanya boleh membuat tuntutan sehingga jumlah ini pada tahun polisi tersebut. Sebarang jumlah melebihi had tahunan tidak akan dilindungi oleh kad perubatan (medical card) anda.

Had tahunan pula serendah RM10,000 hingga setinggi RM2 juta dalam setahun. Terdapat juga kad perubatan (medical card) tanpa had tahunan, yang memberi anda fleksibiliti untuk menuntut jumlah sehingga had seumur hidup.

Bergantung pada kemampuan kewangan anda semasa membeli pelan insurans takaful, jumlah had tahunan yang sebenar haruslah menampung sepenuhnya kos rawatan untuk sebarang masalah kesihatan yang mungkin timbul.

Ini dapat menyelamatkan poket anda dari perbezaan antara bayar had tahunan atau bayar kos rawatan sebenar.

Limit Seumur Hidup

Limit seumur hidup adalah jumlah maksimum yang anda berhak tuntut dari kad perubatan (medical card) anda sepanjang tempoh kontrak anda dengan pelan insurans.

Sumber: RinggitPlus Blog

Mari kita lihat Jadual 1: Perbandingan Had Tahunan Kad Perubatan (medical card) sebagai contoh. Kedua-dua kad perubatan mempunyai had seumur hidup RM1 juta, dengan perbezaan Kad Perubatan (medical card) A dilengkapi dengan Had Tahunan, sedangkan Kad Perubatan (medical card) B tidak.

Sekiranya anda memiliki Kad Perubatan (medical card) A, anda akan mendapat manfaat dengan perlindungan 10 tahun dengan had seumur hidup sebanyak RM1 juta (jika anda membuat tuntutan tahunan sebanyak RM100,000).

Sekiranya anda memiliki Kad Perubatan (medical card) (medi B, anda mempunyai fleksibiliti untuk menuntut jumlah dalam setahun. Had seumur hidup anda akan dipotong dengan sewajarnya dan menurun secara beransur-ansur selama bertahun-tahun.

Tak ada salahnya kalau anda ambil masa agak lama untuk mempertimbangkan mengambil kad perubatan (medical card). Yang penting ialah berapa banyak anda sanggup commit dalam sebulan atau setahun once anda dah buat keputusan.

Surat Jaminan (Guarantee Letter)

Ramai antara kita yakin bahawa kad perubatan (medical card) dapat menjamin kemasukan kita ke hospital. Namun prosedur sebenarnya perlukan masa kerana ia perlukan pemeriksaan balas oleh hospital dan syarikat insurans.

Surat jaminan adalah sebahagian daripada polisi kemasukan tanpa tunai, di mana syarikat insurans akan menguruskan bil hospital bagi pihak anda melalui kad perubatan (medical card) anda, dengan syarat anda telah memenuhi terma dan syarat polisi.

Tanpa surat jaminan (guarantee letter), kemungkinan besar anda akan tanggung semua kos menggunakan fulus anda sendiri.

Hospital Panel

Terdapat senarai kerjasama antara setiap syarikat insurans dengan hospital yang mana pihak hospital akan bersetuju untuk menerima kad perubatan mereka. Mereka ini dipanggil hospital panel.

Apabila anda dimasukkan ke salah satu hospital panel, proses kemasukan dan tuntutan akan lebih mudah dibandingkan dengan hospital bukan panel kerana kad perubatan (medical card) anda dijamin oleh hospital panel.

Sekiranya anda memilih atau kebetulan dimasukkan ke hospital di hospital tanpa panel, jangan risau! Yang anda perlukan hanyalah laporan perubatan dan bil yang dilampirkan semasa anda membuat tuntutan insurans kepada penyedia insurans.

Anda mesti mengemukakan permintaan tuntutan anda dalam tempoh 30 hari selepas anda discaj.

Polisi Tanpa Tunai vs Bayaran Balik

Peraturan asas untuk mendapatkan kad perubatan terbaik adalah mengetahui perbezaan antara polisi tanpa tunai dan pembayaran balik.

Polisi tanpa tunai adalah di mana syarikat insurans akan membayar bil terus ke hospital atas nama Orang yang Diinsuranskan. Dengan itu, anda memerlukan surat jaminan daripada syarikat insurans.

Di bawah polisi pembayaran balik, anda akan membayar keseluruhan kos rawatan di hospital terlebih dahulu, dan kemudian syarikat insurans akan membayar balik semua perbelanjaan apabila anda telah membuat tuntutan setelah anda discaj.

Bilik dan Kemasukan (Room & Board)

Semua kad perubatan (medical card) merangkumi bayaran bilik sehingga jumlah penginapan maksimum. Sebilangan pihak menekankan manfaat ini kerana proses pemulihan bersifat peribadi serta memerlukan ruang yang selesa.

Itulah sebabnya anda boleh pilih untuk dilindungi sepenuhnya atau sebahagian menerusi kad perubatan (medical card) anda di bawah Bilik & Kemasukan.

Apabila anda memilih pelan dengan bilik, iaitu bilik RM300 selama 150 hari, ini bermakna kad perubatan melindungi anda sehingga jumlah dan masa tersebut.

Sekiranya anda ingin menaik taraf bilik anda, tindakan ini akan mencetuskan klausa dalam kontrak polisi kad perubatan (medical card) anda di mana anda perlu membayar balik perbezaan tersebut.

Contohnya, jika anda memilih untuk menginap di bilik Single Deluxe di Kuala Terengganu Specialist dengan RM300 bilik dan kos dewan, jumlah yang perlu anda bayar sendiri adalah RM150 sehari.

Deductible (Boleh Ditolak)

Sumber : RinggitPlus Blog

Perkara yang dapat dikurangkan adalah jumlah risiko yang ingin anda lindungi apabila anda alami kerugian. Dalam konteks kad perubatan (medical card), potongan boleh dibayar oleh Orang yang Diinsuranskan sebelum insurans tersebut mula merangkumi baki bil lain.

Oleh kerana jumlah yang ditolak diserap ke dalam premium anda, anda mesti menilai anggaran dan keperluan anda sebelum membeli kad perubatan (medical card).

Pelan yang boleh ditolak tinggi menjimatkan premium bulanan atau tahunan. Kelemahannya adalah, anda perlu membayar bil perubatan yang mahal dengan perbelanjaan anda sendiri sebelum perlindungan kad perubatan anda bermula.

Pelan yang boleh ditolak rendah hingga sifar, sebaliknya, dilengkapi dengan premium yang lebih tinggi. Bahagian yang cerah adalah, rancangan ini dapat menjimatkan wang anda yang tidak ada ketika anda membuat tuntutan insurans perubatan pada masa akan datang.

Co-Insurans

Ini juga merupakan ciri pembahagian kos antara syarikat insurans dan Orang yang Diinsuranskan. Jumlahnya adalah berdasarkan peratusan dan ia dikenakan setelah anda membayar potongan pelan anda.

Biasanya, anda hanya perlu membuat pembayaran dengan peratusan kecil, yang mana selebihnya akan dibayar oleh syarikat insurans.

Sebagai contoh, jika kad perubatan anda mempunyai jaminan 20% co-insurance, anda bertanggungjawab untuk 20% daripada jumlah perkhidmatan penjagaan kesihatan, sementara 80% akan dilindungi oleh syarikat insurans anda.

Panduan untuk Menuntut Insurans Perubatan Anda

Memiliki polisi tanpa tunai adalah mudah kerana anda tidak perlu membuat tuntutan setelah anda diberhentikan. Namun, ada situasi yang mengharuskan anda membuat pembayaran di kaunter apabila anda dimasukkan ke hospital, seperti:

 • Kad perubatan anda adalah polisi pembayaran balik
 • Syarikat insurans anda tidak mengeluarkan Surat Jaminan
 • Anda dimasukkan ke hospital tanpa panel
 • Anda mendapatkan rawatan perubatan di luar negara

Sekiranya anda menghadapi salah satu daripada situasi ini, anda boleh menuntut balik perbelanjaan anda dengan mengikuti 3 langkah mudah ini:

Langkah 1 : Sediakan Dokumen

Biasanya, ini antara dokumen yang diperlukan untuk proses tuntutan anda:

 • Salinan Kad Pengenalan anda
 • Laporan perubatan oleh doktor yang merawat
 • Bil perubatan dan resit asal
 • Laporan penyiasatan atau diagnostik (jika ada)
 • Untuk rawatan di luar negara: bil barang asli, tiket penerbangan, pasport

Sentiasa ingat untuk simpan salinan asal bil dan resit semasa anda terima rawatan perubatan kerana mereka mungkin berhak mendapat pembayaran balik.

Yang paling penting, laporan perubatan adalah dokumen pra-syarat untuk membuat sebarang tuntutan!

Langkah 2 : Lengkapkan Borang Tuntutan (Claim Form)

Anda perlu lengkapkan borang tuntutan, yang mana ia boleh dimuat turun dari laman web atau aplikasi penyedia insurans anda. Tanpa borang tuntutan ini, permintaan tuntutan anda tidak sah.

Luangkan masa untuk membuat penyemakan secara lengkap borang tuntutan anda dan dokumen lain sebelum meneruskannya.

Langkah 3 : Hantar Tuntutan

Terdapat banyak cara yang boleh anda pilih untuk kemukakan tuntutan anda. Anda boleh bergantung kepada ejen anda atau lakukannya sendiri melalui surat atau pergi ke mana-mana cawangan pejabat syarikat pengendali insurans anda.

Beberapa syarikat insurans juga menawarkan platform penyerahan dalam talian. Apa pun kaedahnya, anda mesti melengkapkan tuntutan dalam tempoh 30 hari selepas keluar dari hospital untuk layak mendapat bayaran balik.

Tapi macam mana pulak kalau penyedia insurans menolak tuntutan anda? Penting untuk anda hubungi ejen anda dan membuat penyemakan polisi. Ia harus dilakukan bersama dengan borang tuntutan (claim form) dan beberapa dokumen lain sebelum permohonan kali kedua dibuat.

Selain itu, anda juga boleh mendapatkan bantuan dari Pusat Maklumat PIAM dan Ombudsman for Financial Services (OFS) jika tuntutan anda telah ditolak secara tidak adil.

Kesimpulan

Medical Card (Kad Perubatan) Terbaik Di Malaysia:

 1. Prudential PRUValue Med Medical Card
 2. AXA Affin eMedic Medical Card
 3. AIA A-Plus Health Medical Card
 4. Etiqa Elite Takaful Medical Plus Medical Card
 5. ManuLife ManuHealth Elite Medical Card
 6. Allianz MediSafe Infinite+ Medical Card
 7. Takaful myClick MediCare Medical Card
 8. Great Eastern Smart Medic Medical Card

Sila Klik Di Sini Untuk Permohonan Medical Card Prudential Secara Online Dengan Ejen Berdaftar Yang Sah

Diskaun 50% Hotel 4 & 5 Bintang Di 6 Negeri Tumpuan Pelancong

Previous article

6 Pandemik Yang Ubah Tamadun Dunia

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Medical Card